PAVILJONI

PROSTORI NOTRANJOSTI

Ustvarjanje kipov, v katere se stopi ali skozi katere se gre, je moja najbolj avtentična umetniška vizija.

Kipi, ki objamejo, prostori notranjosti, imajo poslanstvo, da človeka sprejmejo vase in mu ponudijo prostor umiritve, sprostitve, vrnitve domov, k sebi, v svojo dušo, svoje misli in občutke. Ta umiritev in regeneracija je hrana za dušo, ki človeku omogoči, da se po vrnitvi v zunanji svet lažje in boljše spopada z izzivi vsakdana.

PAVILJONI KOT MEDITACIJSKI PROSTORI

Razstavni projekti so se počasi razvijali in si zastavili vizijo uporabnosti in dostopnosti ljudem. Razvila se je ideja meditacijskih paviljonov, kjer se vizija kipov, v katere se stopi, inkarnira v obliki, uporabni v svetu turizma in wellnessa.
Moja avtorska umetniška pot so prostori, v katere se stopi oziroma skozi katere se gre.
Skozi prepletanje znanja umetnosti in geomentije so se razvili meditacijski prostori, predvsem paviljoni, ki skozi svoje energijsko delovanje in predlagano meditacijo regenerirajo človeka.

Kako je povezana zgodba AUMEA paviljonov z geomantijo in Markom Pogačnikom?

“Katjin paviljon človeku omogoča dostop na različne nivoje bivanja, čustvenega, energijskega, duhovnega; pa še lep je in udoben. Če bi se dalo, bi ga nosil v torbi s sabo po svetu, da se kdaj odpočijem.”

– Marko Pogačnik, slovenski kipar, unescov umetnik za mir in predsednik Društva za sožitje človeka, narave in prostora VITAAA

PAVILJON: ZEMLJA V MENI / JAZ V NJEJ

Zemlja v meni / Jaz v njej je kiparsko delo, ki sprejme človeka vase. Udobna klop, ki obdaja notranjost postavitve, paviljona, ponudi sprostitev telesa , likovne rešitve spodbudijo sprostitev duše. To je kraj, kjer se lahko naša notranjost ‘odklopi’ in ležerno lenari, odeta v poetično zgodbo umetnine.

Človekovo razumevanje Zemlje je osrednja tema postavitve, vabi nas, da do nje razvijemo ljubeč, sožitja poln odnos.

Umiritev je lahko vse, kar si vzamemo od tega paviljona. Lahko pa smo zahtevni in sprejmemo, da nam pomaga stopiti v prostor meditacije in regeneracijskih energij.

vajamnenja

PAVILJON: POGREZAM SE V TISOČINKO SEKUNDE

Pogrezam se v tisočinko sekunde je meditacijski paviljon primeren za domač vrt. Namenjen je sprostitvi in umiritvi. Njegova amfori podobna oblika nas povabi v objem umetnine. V notranjosti nas pričaka klop, kjer lahko udobno, a vzravnano sedimo. Zračna odprtina zgoraj nagovori, da se naš pogled dotakne neba in njegove zasanjane lepote, hkrati pa nas omeji s svojo železno konstrukcijo in se z rahlo industrijsko vizualno poetiko dotakne ekoloških tem.

Nesimetrična oblika amfore, doda dinamiko vzgonu po notranjosti oblike objekta, ki se nato upočasni in skoncentrira, ko pogled zaobjame keramične  krogle, kjer gnezdijo misli.

Prevodnost materialov (vijaki, speljani v center krogel, železna konstrukcija, skrit valjanec), jih ozemlji in omehča, do te mere, da postanejo udomačene in omogočijo notranjo tišino tistemu, ki v prostoru meditira. Ta se lahko skozi keramični kozmogram v središču amfore poveže s samim jedrom Zemlje, začuti njen dih. Ob kvaliteti povezanosti, je kozmogram namenjen vzdrževanju kvalitete umiritve in harmoničnega valovanja.

vajaveč

PAVILJON: MODROMIR

“Modromir me je najprej močno zasidral v središče Zemlje in nato vertikalno povezal z Nebom. Skozi srčno središče sem čutila povezavo s prostorom v obliki toplega in varnega objema.”  – Marina H.

“Katja Majer je s svojim poglobljenim razumevanjem modernega življenja že mnogokrat izrazila in ponudila rešitev uravnoteženosti sodobnega duha. Z Modromirjem se je usmerila v posameznika in v prostoru ustvarila celico meditavnega samosveščanja, ki presega meje instalacijskih norm likovne umetnosti. Tako je ustvarjena instalacija ne le likovno delo temveč tudi pojem ponotranjenega “jaza”, vsakemu “jazu” v uporabo.” – Mag. Maja Pegan, kustusinja postavitve

vaja

RAZSTAVE

Tukaj so predstavljeni nekateri galerijski projekti, nastali od leta 2002 naprej, ki so moja osebna avtorska pot. To so umetniške inštalacije, ki so posvečene viziji pozitivne transformacije obiskovalca, ki le temu olajša spopadanje z izzivi vsakdana.
V 20 letih delovanja sem svoja dela razstavljala tudi na 14 samostojnih razstavah (v Sloveniji in tujini) in 57 skupinskih razstavah, med katerimi so tudi kurirane razstave.

je razstava realizirana novembra 2002 v prostorih Društva likovnih umetnikov Maribor in je kiparska inštalacija, s katero sem diplomirala. Razstava se je ukvarjala s kvaliteto čistega duha in z vprašanjem, ali jo je mogoče fizično občutiti.

 

Galerija MKC, Maribor, 2004

V_VALILNICA

Galerija Grad Sevnica, 2005

RE-IDENTIFIKACIJA

7. mednarodni trienale Ekologija in umetnost, ‘Prostori prehoda’, Continental Breakfast Maribor, Umetnostna galerija Maribor, 2005

POT, POGLOBITEV, METAMORFOZA

Galerija Ante Trstenjak, Ljutomer, 2006

PRIDI, STOPI V

Naskov dvorec, Maribor, 2007

GAJA IN ON, KI JE

Bežigrajska galerija, Ljubljana, 2008

PROSTORI NOTRANJOSTI

Galerija Meduza, Koper, Obalne galerije Piran, 2008