Spomenik

IVANU MINATTIJU

Slovenske konjice 2015

Ivan Minatti, eden največjih slovenskih pesnikov, je bil rojen 22. marca 1924 v Slovenskih Konjicah.

Dve leti po njegovi smrti 9. junija 2012, na njegov enaindevetdeseti rojstni dan, je bil v njegovem rojstnem kraju, v Slovenskih Konjicah, postavljen spomenik njemu v čast in spomin.

Moj prvi figuralni spomenik in je spomenik, ki poboža mojo dušo. Naročnik je vztrajal, da želi figuro, sedečo na klopi, kjer bo dovolj prostora, da ljudje prisedejo, kar se je izkazalo za odlično odločitev. Minatti, ki je z leti postal sinonim za srčno in občuteno poezijo, to svojo toplino prenaša tudi na svojo skulpturo.

Ta spomenik resnično živi s skupnostjo. Ljudje hodijo k njemu in posedajo pri njem. Nekateri na klopci pri njem berejo svoje knjige, nekateri se pogovarjajo z njim, spet drugi samo počivajo. Postal je točka, kjer se ljudje radi fotografirajo, popularen je npr. za fotografiranja mladoporočencev. Pod njegovim okriljem se dogajajo prireditve, kot so literarni večeri, predstavitve knjig, dogodki za šolarje, ipd.

Ponosna sem na svojega Ivana. Če bi si zamislila idealno življenje za svoj spomenik, bi to bilo natanko tako, kot ga ima on.

”Minattijev kip iz leta v leto povezuje več Konjičank in Konjičanov. Zelo pogosto prihajajo posedet k njemu, kulturniki in srednješolci ob njem recitirajo pesmi, otroci ga božajo, ko gredo mimo. Pesnik širi dobro energijo in spodbuja komunikacijo med ljudmi. Je tudi navdih za zgodbe v širšem lokalnem okolju: zaživel je Minattijev pesniški natečaj, v mestnem jedru strežejo Minattijevo kavo, lokalni vodniki peljejo obiskovalce po Minattijevi turistična pot skozi mestno jedro Slovenskih Konjic. V mestu smo zelo zadovoljni, da se je Minatti vrnil k nam.“

Tomo Penič, direktor medijske hiše RADIO ROGLA & NOVICE,
pred katero je sedeči kip pesnika Ivana Minattija